dissabte, 4 de juliol del 2009

Som lo que sembrem


SOM LO QUE SEMBREM DEFENSA AMB CONTUNDÈNCIA LA SEVA PROPOSTA DE LLEI AL PARLAMENT, REBUTJADA AMB POBRES ARGUMENTS PER PP, CIU I PSC
03/07/2009


El Parlament de Catalunya es posiciona al costat de les multinacionals i el sector agroindustrial integrat i oblida a al poble de Catalunya

El discurs del portaveu de Som lo que Sembrem, el jove pagès Alexis Inglada, ha posat en evidència als diferents portaveus dels grups parlamentaris. Amb un discurs serè i ferm ha exposat les raons que Som lo que Sembrem ha vingut aportant durant aquests mesos. Ha defensat la necessitat de posar-se al costat de l’Europa democràtica, dels països i regions que han prohibit els transgènics i han prioritzat la salut dels seus ciutadans i la conservació del seu patrimoni agrícola i medi natural. Ha tornat a denunciar "les contaminacions genètiques que es produeixen amb tota impunitat", i la "pràctica desaparició del panís ecològic i les llavors locals que hem heretat dels nostres padrins i tenim el deure de preservar". Així mateix ha insistit en la falta d'independència de l'Agència Europea de Seguretat Alimentària, i ha reclamat la investigació pública independent dels efectes a llarg termini dels transgènics, a més de la urgència d'una investigació pública en agroecologia per a desenvolupar un altre model agroalimentari. "No sé si vostès s'han fet una imatge del futur de l'agricultura al nostre país. Jo si que ho he fet: una pagesia sense pagesos, sense ànima". En acabar el seu discurs, ha demanat als parlamentaris que "votin en consciència i deixin fer el debat que es mereix aquest país".

Després de la defensa de Alexis Inglada, han anat intervenint els diversos portaveus parlamentaris que s'han posicionat com estava previst: CiU, PP i PSC han defensat les seves esmenes a la totalitat amb arguments similars, però tot i això tots han defensat que el debat és a la societat i ha de continuar al Parlament. Caterina Mieras, portaveu del PSC, ha declarat que s'ha de situar el debat des d'una "perspectiva objectiva i realista" criticant els plantejaments de la Plataforma. Som Lo Que Sembrem, ens sorprenem d'aquestes declaracions ja que els informes sobre els transgènics lliurats per part del CAPCIT (Consell Assessor del Parlament de Ciència i Tecnologia) són especialment esbiaixats i poc rigorosos, i per tant no són un bon precedent que inspiri confiança en l'independència, transparència i rigorositat d'un futur treball parlamentari al marge de la ILP. El portaveu de CiU ha quedat en evidència amb un discurs amb manca d'informació i confusió de conceptes.

En canvi, ERC i ICV-EUA han defensat la necessitat de continuar el debat de la ILP en l'hemicicle parlamentari i recollien la proposta de la ILP com un encàrrec que la societat fa al Parlament. En paraules de Carmel Mòdul "els transgènics no tenen lloc en seu model d'agricultura per a Catalunya" i ha defensat que la ILP ha estat jurídicament impecable.

El resultat de la votació ha estat 94 vots a favor de l'esmena a la totalitat, 34 vots en contra i una abstenció.

Un cop els membres de la plataforma han sortit fora de l'hemicicle del Parlament, han rebut un gran suport de 150 persones que han presenciat el discurs del ple des de fora el Parlament amb ovacions de "Visca la Terra i mori el mal Govern" i s'ha cantat l'himne dels Segadors. Finalment han valorat molt positivament la feina feta des de 2007 fins avui i proposen continuar treballant. Un pas immediat serà la presentació d'un contenciós administratiu per què no s'ha concedit dret a rèplica en el Parlament com ordena la normativa de Iniciatives Populars.

SOM LO QUE SEMBREM

Barcelona, 2 de juliol de 2009.

Si premeu aquest enllaç podreu veure i escoltar la defensa que va fer ahir Alexis Inglada de la ILP per a la prohibició del cultiu de productes transgènics a Catalunya.


Article de Vilaweb
CiU, PSC i PP voten contra la proposició de llei per a prohibir el cultiu de transgènics

CiU, PSC i PP s'ha unit avui al parlament per tirar endavant les esmenes a la totalitat a la proposició de llei per a la prohibició del cultiu de productes agrícoles modificats genèticament. S'ha evitat així que la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la plataforma Som lo que Sembrem superi el primer tràmit i es debati al parlament. ERC, ICV-EUiA i el Grup Mixt n'han votat a favor. El tripartit torna a votar dividit al parlament.

El vot ha estat secret i el resultat ha estat 95 vots a favor de les esmenes a la totalitat, 35 vots en contra i una abstenció. Alexis Inglada, membre de la plataforma Som lo que Sembrem, ha acusat el govern de deixar-se portar 'massa vegada per interessos econòmics'.

Que es declari el territori lliure de transgènics

La plataforma alerta en el text dels possibles riscos sanitaris i ambientals dels aliments i cultius modificats genèticament, demana que se'n prohibeixi el cultiu i que Catalunya es declari territori lliure de conreus transgènics. A més, el text de la proposta demana que s'inclogui l'obligació, a qui comercialitzi aquest tipus de productes, d'identificar-los en l'etiquetatge com a productes que contenen organismes modificats genèticament. La proposta també sol·licita que el govern obri una línia d'investigació i treball sobre els efectes dels organismes modificats genèticament en la salut humana, els ecosistemes, la biodiversitat i l'àmbit socioeconòmic, i estableix sancions per als qui incompleixin el contingut del projecte de llei.

'Demanem un debat seriós i serè'

'Tot això ha passat amb la baixada de braços del govern, que en compte de vetllar per la ciutadania es deixa portar massa vegades per interessos econòmics o, si més no, per no entorpir-los', ha indicat Inglada durant la seva intervenció al Parlament. 'Sembla que enlloc de governar pel poble ho facin per un grapat d'empreses', ha destacat.

'Ens han titllat de tot, com ara d'antisistemes', ha lamentat.'D'antisistema, res de res; un pagès de Boldú, antisistema?', ha preguntat. 'Hem utilitzat les regles de joc que ens han donat i, amb entusiasme, hem portat les 50.000 signatures i si n'haguessin demanat 100.000 també ho haguéssim fet. Demanem el debat tranquil i serè que ha fet Europa i un debat seriós i rigorós', ha manifestat. En concret, es van validar 69.043 signatures de suport de les 105.896 signatures que els seus impulsors havien presentat.

Inglada ha explicat que la proposició de llei se centra en la prohibició del conreu, l'etiquetatge, la denominació lliure de transgènics i una moratòria del desenvolupament d'investigacions mentre es fa la investigació dels efectes a llarg termini dels transgènics. 'No ens hem begut l'enteniment, no som bojos ni volem debatre res que no s'hagi legislat a mitja Europa', ha manifestat. 'A final d'any tindré un fill i faré tot el que pugui perquè pugui viure en un món millor amb una alimentació sana i ecològica', ha indicat. 'Els demano que votin en consciència i deixin fer el debat de país', ha dit, al temps que ha acabat el seu discurs amb aplaudiments per part dels parlamentaris, excepte de CiU, PSC i PPC.

CiU: 'És il·legal impedir el cultiu'

Josep Grau, de CiU, ha manifestat que el seu grup estava en contra de la iniciativa perquè 'és il·legal impedir el cultiu, es coarta la llibertat dels pagesos per decidir quina agricultura volen produir a casa seva i redueix les opcions d'una agricultura sostenible'. 'Declarar un territori lliure de transgènics no té cap valor jurídic ni tindria cap efecte pràctic atesa la jurisprudència sobre el tema', ha afegit Grau.

PSC: 'Cal garantir la coexistència de conreus'

Caterina Mieras, del PSC, ha apostat per 'un model agrari fonamentat amb la producció d'aliments de qualitat, segurs i saludables, un model respectuós amb el medi ambient i que conciliï diferents formes de conreus existents'. 'Cal garantir una adequada coexistència de conreus, la protecció d'unes i altres varietats, però no prohibir-les', ha remarcat. 'Hem de fer el debat sense demagògia, superficialitat o parcialitat i cal fer-lo amb realisme i rigor i màxima objectivitat amb amplitud de mires', ha dit Mieras. 'La nostra responsabilitat', ha assenyalat, 'és que tots els ciutadans accedeixin de forma equitativa als avenços tecnològics i als seus fruits i elaborar normatives que controlin els eventuals riscos'.

PP: 'La proposta no respecta la normativa europea'

Per la seva part, Joan Bartomeu, del PPC, ha destacat que el seu partit ha presentat un esmena a la totalitat perquè 'són moltes les contradiccions que es presenten a la proposta que no respecta la normativa europea, de l'estat i de Catalunya i proposa mesures sense tenir en compte les necessitats dels pagesos'.

ERC i ICV-EUiA demanen que hi hagi debat

Per contra, ERC, ICV-EUiA i el Grup Mixt s'han mostrat contraris a les esmenes a la totalitat de CiU, PSC i PPC perquè la iniciativa pogués ser, així, debatuda al Parlament en Comissió. El parlamentari republicà Carmel Mòdol ha declarat que el grup d'ERC, tot i que hi ha hagut vot secret, donava suport a la promoció de la ILP. Així mateix, ha demanat a CiU, PSC i PPC que retiressin les seves esmenes a la totalitat perquè el debat continués, sense recances.

Francesc Pané, d'ICV-EUiA, ha dit sobre els transgènics: 'Potser no són les llavors del diable, però són diabòlics'. 'Són la força del costat obscur, la màscara negra que oculta en un rostre assedegat de guanys i uns ulls que no tenen compassió'. Pané ha apuntat que el seu partit vol parlar responsablement sobre la ILP. 'Els transgènics avancen despresa i alguns dels parlamentaris 'massa lentament'.

Per la seva banda, Antonio Robles, del Grup Mixt, ha dit que calia atendre iniciatives d'aquesta mena perquè podien 'avisar de perills que en un moment determinat d'interessos econòmics o polítics no se'ls doni acollida'.

Concentració davant del Parlament

Coincidit amb aques ple, més de cent cinquanta persones de la plataforma Som lo que Sembrem s'han concentrat davant del parlament i han rebut els representants del govern amb crits de 'salut, democràcia i bons aliments'. De fet, alguns dels representants també han cridat aquest lema després de la votació de la ILP a l'interior de l'hemicicle.